Do swojego kulinarnego i pachnącego świata zabierają Nas dzisiaj Paweł i Magda Marder. Link do ich bloga znajdziecie poniżej!
Ciasto na ptysie:
125 ml wody
125 ml mleka
100 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
170 g mąki tortowej
4 średnie jajka
Nadzienie:
150 g sera brie pokrojonego na plastry
2 małe poszatkowane jabłka
100 g liści szpinaku
Mus musztardowy:
50 g śmietany
łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
1 białko
Wodę z mlekiem wlewamy do rondla i dodajemy masło, sól i cukier. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy aż masło się roztopi. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i będzie lekko odchodziło od brzegów rondla. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszamy aż ciasto wystygnie.
Nie przerywając mieszania wbijamy po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka i lśniąca przekładamy ją do worka cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 20-25 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach.
Następnie robimy mus czyli śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z musztardą. Białko ubijamy na sztywno i też łączymy ze śmietaną.
Upieczone ptysie kroimy wzdłuż na pół. Dolne połówki przykrywamy plastrami sera brie, a na ser kładziemy jabłka. Mus nabijamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy na jabłka. Przykrywamy szpinakiem i górą ptysia. Podajemy od razu.
Smacznego!